Bakım Merkezi Ortamında Demans Bakımı Önemi

Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi ortamında hizmet sunulan kişilerde yapılan gözlemlemelerde Demans hastalığı (bunama), genellikle ileri yaşlarda sonradan ortaya çıkan ve hastanın günlük faaliyetlerini yapmasını yüksek ölçüde etkileyen beyin hastalığıdır. 

Demans hastası kişiler özellikle çevresinde olanlara ilgisini yitirmeye başlar. Yeni bilgiler öğrenmede ve bunları hatırlamakta, konuşma sırasında doğru kelimeleri bulmakta, günlük yaşantıya ait sorunları çözmekte yavaşlama zamanla belirginleşir. Bellekte zayıflama öncelikle telefon numaralarını, isimleri, yaşanan günlük olayları tam olarak hatırlayamama şeklindedir. Dikkat kolayca dağılır. Çevreyle kurulan ilişkiler sınırlanmaya başlar. Sosyal yetersizlik belirginleştikçe yalnızlık derinleşir. Derinleşen yalnızlıkta depresyona neden olur. Kişi huzursuz ve kederlidir. Daha kırılgan, öfkeli ya da şüpheci olabilir. zaman ile geçmişe ait anılar da silinmeye başlayabilir. Demans hastalığının ilerlemesini durdurmak ya da yavaşlatmak günümüzde çok profesyonel hizmet sunan mesleki personellerini̇ fiilen  istihdam eden Huzurevi̇ ve Yaşlı Bakım Merkezleri marifetiyle ilgi, sevgi ve şefkati  bütünleştirerek sunulan hizmetlerle  mümkün ancak hastalığı tamamen yok etmek mümkün değildir. fakat yapılan araştırlamalar göstermektedir ki kapsamlı, bilimsel ve alanında uzman kişiler tarafından planlanan bakim hizmeti hastalığın seyrinde olabildiğince yavaşlama sağlamaktadır. buna rağmen Demans’a neden olan hastalıkların çoğunun kesin tedavisi yoktur ve kullanılan ilaçlar genellikle semptomatik tedaviye yöneliktir. Demans tablosu damarsal beyin hastalıkları, Alzheimer hastalığı, kronik alkol kullanımı, psikoaktif madde bağımlılığının devamında, beyin tümörlerinde, sistemik fiziksel hastalıklara v.b.  sebeplere bağlı   olarak birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Demans hem kişi hem de yakınları için oldukça zorlayıcı bir hastalıktır. Hasta için olabildiğince yıkım yaratırken aile ve 1. derece yakın çevrede bulunan kişiler içinde son derece psikolojik etkileri olan bir hastalıktır. 

Demans tüm aileyi etkilediğinden psikoterapi ve ilaç tedavileri ile amaçlanan, hastanın gerek zihinsel verilerini  güçlendirmek gerekse kendi  yaşıtları ile birlikte sohbet imkanı yaratmak için Yaşlı Bakım merkezi koşullarında yaşamlarını sürdürmeleri̇ doğru bir seçenektir. Unutulmamalıdır ki Demans ile mücadele kapsamlı ve profesiyonel bakım gerektirmektedir. Günümüzde ki yaşam koşullarını düşünecek olursak bu bakımın ev koşullarında sağlanmasının imkanı yoktur. Dolayısıyla ailenin yaşam kalitesini artırarak, onların psikolojilerinin daha fazla tahribata uğramaması için Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezinden hizmet almanın katkısı olacaktır. 

Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin.

Daha fazla bilgi için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Instagram : www.instagram.com/sefahuzurevi

Facebook : www.facebook.com/sefahuzurevi

Tavsiye Edilen Yazılar