ALZHEİMER

Günümüzde yaşlılarda en çok görülen rahatsızlıkların başında Alzheimer gelmektedir. Hastalığın başlangıcı sinsidir ve yıkım genellikle yavaştır. Günümüzde hastalığın sebebi bilinmemekte ve şifası bulunmamaktadır. Ancak profesyonel hizmet sunan Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezlerinde sunulan insanı ve tıbbi hizmetler sonucu hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak mümkündür. 

 Alzheimer hastalığının adı, 1906 yılında alışılmadık bir akıl hastalığından öldüğü düşünülen bir kadının beyin dokusundaki değişiklikleri betimleyen Dr. Alois Alzheimer’dan gelmektedir. Alzheimer hastalığının en yaygın belirtisi hafıza kayıpları ve unutkanlıktır. Bu hastalık tıbbi olarak beyin hücrelerinin ölmesinden kaynaklanır.  Alzheimer hastalığı beynin düşünme, hafıza ve dil bölümlerini etkiler. Alzheimer hastalığı, toplumun bütün gruplarını etkiler ve sosyal sınıf, cinsiyet, etnik grup ya da coğrafi bölge ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Ayrıca, hastalığı yaşlılar arasında daha sıklıkla görülmekle birlikte genç insanlar da bu hastalıktan etkilenebilmektedirler. 

ALZHEİMER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ (SEMPTOMLARI) NELERDİR? 

Alzheimer hastalığı olan herkes bütün bu semptomları göstermez ve bu semptomlar kişiden kişiye değişir ve her insanı farklı biçimde etkiler. Etkisi büyük ölçüde kişinin hastalıktan önce nasıl olduğu ile ilgilidir. Örneğin; kişilik, fiziksel durum ve yaşam biçimi gibi.  

Hastalığın Belirtileri (Semptomları) Şu Şeklidedir; 

1. Kısa Dönemli Hafıza Kaybı 

Alzheimer’ın en yaygın erken belirtileri arasında yeni bilgiyi unutmak gelir. Ara sıra isimleri veya randevuları unutmak normal iken önemli konuları unutmak ve sürekli aynı bilgiyi sormak da Alzheimer’ın erken evresinde yaygın görülen semptomlar arasındadır. 
 

2. Aşina Olunan İşleri Yaparken Zorluk Yaşamak 

Alzheimer’a sahip kişiler genelde günlük işleri planlamada ve tamamlamada zorluk yaşarlar. Kişiler yemek hazırlamada, telefon görüşmesi yapmakta veya oyun oynamadaki sıralamaları aklında tutamayabilir. 

3. Yazma ve Konuşmada Oluşan Sorunlar 

Alzheimer belirtileri yaşayan hastalar genelde basit veya alternatif farklı kelimeleri unuturlar. Bu da onların konuşmasını ve yazmasını anlaşılması zor hâle getirir.  

4. Zaman ve Yer Karışıklığı 

Alzheimer hastaları kendi mahallesinde kaybolabilir, nerede olduklarını ve oraya nasıl geldiklerini unutabilir ve eve nasıl gideceklerini bilemeyebilirler. 

5. Yanlış veya Zayıf Kararlar 

Alzheimer hastaları güzel havada üzerine kat kat bir şeyler giyebilir veya soğuk havada çok hafif bir şekilde giyinebilirler. 

6. Soyut Düşünmeyle İlgili Sorunlar 

Alzheimer hastası olan biri hangi numaraların ne olduğunu ve ne için kullanıldıkları gibi kompleks zihinsel işlevleri gerçekleştirmede olağandışı bir zorluk yaşayabilir. 

7. Eşyaları Yanlış Yere Koyma ve Adımları Takip Edememe 

Alzheimer hastası olan biri eşyaları olmadık yerlere koyabilir.  

8. Ruh Hâli ve Davranışlarda Değişimler 

Alzheimer hastası olan birinin ruh hâlinde hızlı değişimler yaşanabilir. Sakinken birdenbire gözyaşları içinde kalmak, sinirlenmek veya saldırganlaşmak gibi. Aşırı derecede kafaları karışmış, endişeli, şüpheli veya aile bireyine bağımlı olma hâli içinde olabilirler. 

9. Görsel İmajları ve Mekânsal İlişkileri Anlamada Zorluk 

Bazıları için, görsel işlemedeki bir değişim Alzheimer’ın erken belirtileri arasında olabilir. Bu kişiler okumada zorluk yaşayabilir, mesafeyi çıkaramayabilir, renk ya da tezatlığı belirleyemeyebilirler.  

10. Sosyal Aktivitelerden Geri Çekilme 

Alzheimer belirtileri yaşayan bir kişi yaşadığı değişimler sebebiyle sosyal olmaktan kaçınabilir. Bu kişiler spordan, sosyal etkinliklerden ve hobilerinden uzaklaşabilirler. Saatlerce televizyon karşısında pasif bir şekilde oturup, normalinden daha fazla uyuyabilir veya günlük aktiviteleri yapmak istemeyebilirler. 

Yukarıda belirttiğimiz gibi birçok Alzheimer hastalığın birçok belirtisi vardır. Bunla birlikte hastalığın aşamaları ve gittikçe profesiyonel bakım gerektirdiğini söyleyebiliriz. Gerek psikolojik gerekse mental veya fiziksel hastalıklarda olduğu gibi Alzheimer hastalığında da profesiyonel bakım son derece önemlidir. Bu tarz bir bakımı Hastaneler ve Huzurevi ortamında almak mümkün olsa da Hastanelerin bakım koşulları ve yoğunlukları düşünüldüğünde Huzurevleri önemli bir seçenektir.Fakat unutulmamalıdır ki deneyim ve eğitimli ekipler ile kapsamlı ve farklı alanlarda bu hastalıkla mücadele edilmelidir. Dolayısıyla alanında profesyonel hizmet sunan Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezlerinden hizmet alımı tedavi ve bakım sürecinde en doğru seçenek olacaktır. 

Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin.

Daha fazla bilgi için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Instagram : www.instagram.com/sefahuzurevi

Facebook : www.facebook.com/sefahuzurevi

Tavsiye Edilen Yazılar