Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi

Günümüz dünyasının gerçeklerinden biri olan uzayan ömür ve yaşlılığın yönetilme süreci çekirdek aile yapısına evrilen toplum için önemli bir sorun haline gelmiştir. Bu sorunun çözülmesi için huzurevleri ve yaşlı bakım merkezleri yaşlı bireye ve yaşlı bireyin yakınlarına profesyonel destek vermektedirler. Her bireyin yaşlanma şeklinin farklı olduğu varsayımı üzerine kurumsallaşan huzurevleri ve yaşlı bakım merkezleri kişiye özgü hizmet planlayarak yaşlı bireyin aktif yaşlanmasını sağlamaya çalışır. Geleneksel aile yapısı içerisinde yaşlı bireyde yaş aldıkça meydana gelen psikolojik, fizyolojik ve biyolojik değişimleri doğru şekilde anlamak ve adlandırmak mümkün değildi. Geleneksel düşünce yapısı sebebi ile yaşlılığı içinde barındıracağı hastalıklarla beraber değerlendirmeyi yanlış bulan toplum bu önemli hastalıkların tümünü “bunama” olarak adlandırırken bu durum tabu olarak nesilden nesile aktarıldı. Fakat uzun yaşam ve yaşlanan toplum gerçeği kendi iç dünyasına yetişirken bile zorlanan bireye “peki yaşlımıza nasıl bakacağız?” sorusunu sordurdu. Bu şekilde yaşa bağlı değişimlerin bunamadan ibaret olmadığı aynı zamanda “Alzheimer, demans” gibi önemli tanıları barındırabileceği görülmüş oldu. Bu hastalıkların tanılarının konulması ile beraber yaşlı birey hastalıklarına yönelik tedavi edilmeye ve “bunama” olarak adlandırılan durumun geriletilemese bile yavaşlatılabileceği tespit edilmiştir. İlgili hastalıkların 7/24 takip ve profesyonel bakım gerektirmesi huzurevi ve yaşlı bakım merkezlerine olan ihtiyacı önemli ölçüde artırmıştır. Bunun temel sebebi demans ve demans benzeri hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların düzenli bir şekilde kullandırılması ve bu hastalığa sahip kişinin düzenli olarak gözlemlenmesi gerekliliğidir. Huzurevleri ve yaşlı bakım merkezi bu hastalıkların tedavi ve takibinde etkin ve aktif rol oynayacak uzman ekiplerle çalışmaktadır.


Huzurevleri ve yaşlı bakım merkezleri yalnızca hastalıkların tedavi ve takibinde rol oynamaz. Aynı zamanda yaşlı bireye subjektif psiko-sosyal destek sunar. Her birey aktif yaşlanmayı seçmek zorunda değildir. Yaş alma ve yaşlılığın bireyselliğini göz önünde bulundurarak huzurevi ve yaşlı bakım merkezleri izole yaşam süren bireylerin de kendi dünyalarını düzene sokmaya, kişiye iş-uğraş aktiviteleri bulmaya ve uygulamaya yönelik çalışmaktadır.
Yaşadığımız toplumun yaşlılık ile ilgili bir diğer önemli sorunu da “yaşlılıkta yalnızlıktır”. Huzurevi ve yaşlı bakım merkezlerinin temel amaçlarından biri de bu yalnızlığı ortadan kaldırmaktır. Çekirdek aile yapısı ile yaşlı; aile fertlerinin bireysel yaşamlarına ait sorumlulukları ve aynı evde yaşayan anne, baba, çocukların zamanlarının büyük çoğunluğunu evde yaşlı birey ile birlikte geçirmekte zorlanmaları gibi durumlar sebebi ile yalnızlaşmaktadır. Huzurevi ve yaşlı bakım merkezleri bu yalnızlığın meydana getireceği psikolojik ve fizyolojik sorunları tespit edip kişiye hem yakınları ile iletişimde olacağı bir ortam sunar hem de bireysel yaşamını sürdürebileceği şekilde hizmet verir. Bu şekilde hem yaşlı birey sosyal yaşamdan kopmayacak hem de yakınları günlük yaşamlarını sürdürürken yaşlı bireyin güvende olduğunu düşünerek bu durumun meydana getireceği zorlukları çözmüş olacaktır.
Yaşlılık yaş alan her insanın deneyimleyeceği ve durdurulamaz bir süreçtir. Bu süreçte yaş alan kişi yaşamını üzerine kurduğu belirli alışkanlıklar ile şekillendirir. Bu alışkanlıkları kırmak, düzenlemek ve değiştirmek çoğunlukla zordur. Yaş alan bireyin kronik rahatsızlıkları ve yaşa bağlı fizyolojik yetersizlikleri bazı alışkanlıklarını düzenli olarak gerçekleşmesinin önünde hem engel hem tehlikedir. Örneğin denge kaybı ve yürüme bozukluğu olan bir kişinin her gün tek başına desteksiz bir şekilde yürüyüş yapması düşme riskini artırır. Huzurevi ve yaşlı bakım merkezleri bu alışkanlıkların sürdürülmesi ve alışkanlıkları sürdürürken riskleri ortadan kaldırmaya çalışan bakım planlamaları yaparak bireyin yaşam kalitesini artırmayı hedefler.
Yaşlılığın doğal süreci yaşlanan bireyin günlük yaşam aktivitelerini önemli derece etkilemektedir. Kişi banyo yapmak, beslenmek, hem çevresi hem de kişisel temizliğini yapmak gibi hayati konularda yetersizleşir. Huzurevi ve yaşlı bakım merkezleri günlük yaşam aktivitelerinin düzenli bir şekilde yapılabilmesi için alanında uzman personeller ile çalışır. Bireyin artık tek başına gerçekleştiremeyeceği eylemleri profesyonel destek ile yaşa bağlı engellere takılmaksızın sürdürmesi sağlanır.

Değişen ve gelişen dünyada yaşlılık kavramı da yerinde saymadan değişmeye devam etmektedir. Bugün normalleştirdiğimiz kavramların bundan elli yıl önce belki farkında bile değildik. Yaşlılığa bağlı tabular da bu değişimlere bağlı olarak şekil değiştirmekte, bugün 7/24 takip ve profesyonel bakım gerektirdiğini bildiğimiz bazı hastalıkların ancak bazı kuruluşlarda doğru bir şekilde hizmeti sağlanabilmektedir. Yaş ve yaşlılığa bağlı değişimlerin yakından takip edilmemesi, var olan sorunların yok sayılması, hastalıklara profesyonel teşhis yerine aile içinde tanı konulması vb. durumlar geri döndürülemez sorunlara sebep olmaktadır. Huzurevi ve yaşlı bakım merkezleri bu sorunların ortadan kalkması, durdurulması ve takibinde toplumda etkin rol oynamakta ve bireylerin üzerindeki bakım yükünü büyük ölçüde azaltmaktadır.

Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin.

Daha fazla bilgi için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Instagram : www.instagram.com/sefahuzurevi

Facebook : www.facebook.com/sefahuzurevi

Tavsiye Edilen Yazılar