Parkinson hastalığı ve Parkinsonizm

   Parkinson hastalığı ve bu hastalığın belirtilerinin hemen hemen aynısının görüldüğü, ancak farklı nedenlere bağlı olarak gelişen çok sayıda hastalık “Parkinsonizm” başlığı altında toplanır. Genel olarak deneyimli bir nörolog, hasta ve yakınının verdiği ayrıntılı hastalık öyküsü ve muayene bulgularına dayanarak, Parkinson hastalığı ile Parkinsonizm tablolarını birbirinden ayırt edebilir. Ancak, bu gruptaki hastalıklar Parkinson hastalığına o kadar benzer ki, bazen bu konu ile ilgili uzman hekimin bile yalnızca muayene bulguları ile karar vermesi güç olabilmektedir. Böyle durumlarda bazı laboratuvar veya röntgen incelemeleri gerekebilir. Yabancı kaynaklara bakıldığında, yaşamında Parkinson hastalığı tanısı almış hastaların vefat ettikten sonra yapılan beyin otopsilerinde, yaklaşık % 20 hastada Parkinson hastalığı tanısının doğru olmadığı ve diğer Parkinsonizmlere ait bulguların bulunduğu görülmektedir. 

PARKİNSONİZM NEDİR?

   Parkinsonizm kelimesi belli bir hastalıktan çok, değişik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bir dizi belirtiyle tanınan birçok hastalığı çağrıştırır. Bunlarda da Parkinson hastalığında görülen belirtiler dikkati çeker. Ancak, Parkinsonizmin temeli hareket fakirleşmesidir, uzuvların titremesi, vücut hareketlerinin yavaşlığı, kasların sertliği, öne eğik duruş şekli, küçük adımlarla ve ayaklarını sürüyerek yürüme, hızlı ve monoton konuşma ve benzeri yanı sıra, sıklıkla beynin başka bölümlerinin de etkilenmesi sonucu çok sayıda ek belirti mevcuttur. Bu nedenle Parkinsonizmli bir hasta görüldüğünde esas sebebin araştırılması ve kesin tanı konulması önemlidir. 

PARKİNSON HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

   Parkinson hastalığı ilk kez 1817 yılında İngiliz Hekim James Parkinson tarafından, “Shaking Palsy” (titrek felç) adıyla tanımlanmıştır. Beyinde dopamin adı verilen, beyin hücrelerinin birbirleriyle haberleşmesini sağlayan maddeyi üreten hücrelerin bozulması sonucu ortaya çıkar, tanınması gereken en önemli ve en sık görülen parkinsonizm tipidir. Hastalık 40-75 yaşları arasında, sıklıkla da 60 yaşın üzerinde başlar. Tüm Parkinson hastalarının sadece % 5 ila 10’unda hastalık başlangıç yaşı 20 ila 40 yaşları arasındadır. Hastalık genellikle sinsi başlar ve belirtileri yıllar içinde, son derece yavaş ama giderek artan biçimde ilerler. Hastaların çoğunda belirtiler tek bir beden yarısında ortaya çıkma eğilimindedir, ancak zamanla karşı beden yarısında da kendini gösterir. Hastalığın ilerleme hızı ile belirtilerin türü ve şiddeti hastadan hastaya değişiklik gösterecek şekilde farklıdır. Parkinson hastalığı erkeklerde, kadınlara oranla biraz daha sık görülür. Toplumda 65 yaş üzerinde her 100 kişiden birinin Parkinson hastası olduğu kabul edilmektedir.

PARKİNSON HASTALIĞI BELİRTİLERİ

   Parkinson hastalığının en sık görülen belirtisi titremedir. Dinlenme halindeyken elin titremesi çok belirgin bir göstergedir. Hareketlerde yavaşlama Parkinson hastalığı belirtilerinde en başlarda yer alır. Buna ek olarak Parkinson konuşma değişikliği, duruş denge bozukluğu, yazı değişikliği, kabızlık duruş ve denge problemleri, kas sertleşmesi, otomatik hareket kaybı, uyku sorunları gibi belirtileri vardır.

PARKİNSON HASTALIĞININ TEDAVİSİ

   Hastalığı tamamen durduran ya da engelleyen bir tedavi maalesef  bulunmamaktadır. Parkinson hastalığı engellenemese de, semptomların erken fark edilmesi ve tedaviye bir an önce başlanılması oldukça önemlidir. Çünkü dopamin eksikliği erken fark edilip yerine konulmazsa, beyin kompanzasyon  mekanizmaları geliştirerek bu eksikliği düzeltmeye çalışır ve bu mekanizmalar maalesef başka işlev bozukluklarına neden olabilir. Bu yüzden erken tanı ve tedavi hastalığın daha iyi seyretmesini sağlamaktadır. Parkinson hastalığının tedavisinde amaç eksik olan dopaminin yerine konulmasıdır. Bu nedenle dopaminin salınımını artıran ilaçlar ve dopaminin kendisi kullanılmaktadır. Bu ilaçların seçimi uzman bir nörolog tarafından yapılmalıdır.

Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin.

Daha fazla bilgi için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Instagram : www.instagram.com/sefahuzurevi

Facebook : www.facebook.com/sefahuzurevi

Tavsiye Edilen Yazılar